Det hållbara i fokus inom design

Om det är något inslag som utmärker sig mer än andra när det kommer till designtrender 2019 är det hållbarhet. Ett ännu starkare fokus på hållbart material när det kommer till design genomsyrar årets trender rent generellt, oavsett om det gäller grafisk design, mode eller inredningsdesign. Den naturnära känslan inom design presenteras i både färg, material och mönster. Hur då? Här nedanför förklarar vi lite mer om årets hetaste trender inom design.

Grönt är skönt – och naturligt

Tankarna får mer än gärna föras till naturnära gröna miljöer i år, oavsett om det gäller formgivning, design eller inredning. Inom det sistnämnda anammas exempelvis gröna växter både inne och ute. Gröna, starka färger som symboliserar det rena och natursköna tenderar förmedlas som ett slags ”statement” för den tid vi lever i just nu. Det vill säga kampen mot klimatförändringarna. Designen ska kännas enkel fast ändå genomtänkt och väldigt meningsfull.

Nordiskt trä som material

Även om olika typer av exotiska träslag har varit en stor trend under en längre tid är det nu dags att tänka om. Åtminstone om du vill följa årets designtrender. Modern design bör nämligen måna om det lokal-nära materialet. Nordiska träslag är med andra ord att föredra före indonesisk mahogny eller kanske afrikansk ebenholts. Välj design som skapats av vackra nordiska träslag, exempelvis vårtbjörk, en, asp eller kanske klibbal! Hållbart, naturligt och trendigt, helt enkelt.

Bort med plast

Ett viktigt inslag inom design just nu är valet av material. Det är inte längre bara designers och formgivare som månar om rätt material; även konsumenter väljer produkt efter material. Plast är ett material som allt mer utesluts och istället fokuserar den moderna designen på hållbart material. Den som besöker en trendig inredningsbutik kommer under årets lopp knappast hitta köksredskap i plast. Tvärtom anammas andra mer hållbara processer inom design och tillverkning.

Färgklicken på rätt plats

Att trenden går mot naturnära och gröna inslag är en sak men det betyder inte att färgstark design är ute. Tvärtom är det riktigt trendigt att ge en design lite sting med rätt färgklick. Det ska dock göras på rätt plats, det vill säga, vara genomtänkt. Ett spännande mönster kan exempelvis piffas till med trendfärgen gul på ett visst område. Lika väl som en chockrosa matta kan liva upp ett minimalistiskt rum.

Summering av årets designtrender 2019

2019 andas hållbarhet och närhet till naturen samlat i en genomtänkt design, oavsett om vi snackar grafisk design, inredning eller mode. Trenderna går mot det ”gröna” hållet men färgstarka inslag fortsätter att spela en viktig roll. Så länge de är genomtänkta. Att välja nordiska träslag är viktigt eftersom numer även konsumenterna tenderar att välja produkt utifrån material. Ett viktigt budskap är: slopa plasten och fokusera på hållbara och material rätt i tiden!