Grundläggande design

En snygg design är mer än bara en bra idé, det handlar om att förstå hela konceptet bakom själva skapelsen. Det finns några baselement som är grundstenar inom design och skapande. För att kunna uppnå den där magiska designen gäller det såväl att ha en bra idé som att känna till dessa viktiga element. Alla har vi så klart olika stilar när vi designar, men det finns ändå vissa aspekter värda att reflektera över.

Linjernas viktiga funktion

Mycket inom design tenderar att skapas utifrån den fria kreativiteten, men det finns vissa bitar som omfattas av ”regler”. Linjer är ett bra exempel på det här och de spelar en viktig roll inom all typ av design. Endast en linje kan föra samman två olika delar. Genom att använda linjer kan du locka ögonen till rätt ställe. Ett bra exempel på linjernas viktiga funktion är tidningar, vilka använder olika linjer för att förklara vilken typ av innehåll det gäller.

Färger, kontraster och toner

Inom design är färg självklart ett huvudelement som spelar en betydande roll för slutresultatet. Hur du väljer att leka med färger är avgörande för hur din skapelse uppfattas. Därför är det viktigt att du noggrant tänker igenom vad du önskar förmedla med din design. Rätt färg på rätt ställe kan vara avgörande för hur väl ditt budskap når ut, eller hur en hemsida eller blogg uppfattas. Tänk på att det finns forskning bakom vilka känslor olika färger skapar hos betraktaren.

Geometriska former

Former utgörs av bestämda ramar, vilka förmedlar vad som tillhör något och vad som är ”utanför”. Just därför är även geometriska former en viktig aspekt att tänka till kring innan du sätter igång med din design. Det gäller att välja en form som passar bra för formatet, men även budskapet. Ska formen omges av en färgad linje? Vilken yta ska formen fylla ut? Din design gynnas av att den här sortens funderingar är fastställda innan du börjar skapa.

Typsnitt

Inte sällan lyckas designers riktigt bra med det visuella när det kommer till grafisk design, men sämre med att få till rätt känsla på texten. Ett typsnitt kan se läckert ut när du testar olika varianter, men det betyder inte att just det typsnittet är menat till din design. Det gäller med andra ord att få både det visuella och skriftliga innehållet att leva i en slags symbios. Då blir det genast lättare för betraktaren att fånga upp budskapet!

Inte för lite, inte för mycket – lagom

Asymmetriska mönster och former brukar ofta anammas av designers, konstnärer och kreatörer. Framförallt på grund av dess förmåga att locka ögon till sig. Med det sagt är inte symmetrisk design på något sätt tråkigt. Tvärtom är en inte allt för konstlad kreativitet viktigt när det kommer till att få fram ett budskap. Fokusera på att hitta en balans mellan dessa två grenar; lagom av bägge helt enkelt. Vi hoppas verkligen att du med denna guide fått inspiration till att skapa grundläggande design!